Den internasjonale mensdagen: CleanCup dobler donasjonene

Den internasjonale mensdagen: CleanCup dobler donasjonene

Se for deg at du er 12 år, og får mensen for første gang. Forandringer pågår i kroppen, og du har ikke fått en god forklaring på hvorfor du blør. Likevel er det som skremmer deg mest å bli kastet ut hjemmefra. Du er uren. I de neste fem dagene skal du bo i en hytte uten vindu. Du er redd for å sove der alene. Om vinteren er det kaldt i hytta. Om sommeren er det varmt. Altfor varmt. De dårlige hygiene- og ventilasjonsmulighetene krever liv. Temperaturene kan forårsake lungebetennelse, diaré, brystinfeksjon, luftveisinfeksjon og i verste fall kvelning. Likevel får du ikke komme inn i hjemmet ditt. Ikke før mensen er ferdig for denne gang. Du får ikke gå på skolen, ikke lese, ikke lage mat. Du får ikke vaske deg. Du lærer at frukt og planter råtner og dør om de berøres av deg, en menstruerende. Dette er realiteten for mange jenter og kvinner i Nepal. 
De fleste kvinner menstruerer, omtrent hver 28. dag i 5 dager. Til enhver tid blør over 330 millioner jenter og kvinner. Mensen er en normal biologisk prosess hos oss. Like normalt som at skjegget gror hos mange menn, likevel er det mye tabu, stigma og overtro knyttet til mensen. Mangel på kunnskap bidrar til at myter og overtro blir stående uprøvd, og skaper stor psykisk og fysisk belastning på unge jenter. Den årlige internasjonale merkedagen (Menstrual Hygiene Day) skal sette fokus på de utfordringene som kvinner og jenter over hele verden står overfor på grunn av deres menstruasjon, fremme god menshygiene og bryte ned tabuene rundt vår månedlige blødning.
Det er mange utfordringer og stigma knyttet til mensen. I denne teksten nevner jeg bare noe, men følg med på CleanCup på Instagram og her på nettsiden, så dukker det støtt og stadig opp informasjon.
Jenter i land som India, Kenya og Uganda, som mangler tilgang på bind eller tamponger, går glipp av mange skoledager. Noen avslutter sin utdanning helt når de får mensen, i India er tallet 20 %. Klesfiller, gress og blader utgjør provisoriske løsninger for å håndtere mensen. Dette innebærer en fare for infeksjoner, og påvirker jentes helse. Da er det lettere for mange å slutte på skolen.
Jeg mener at det er et likestillingsproblem at jenter går glipp av mer skole enn guttene, når jentene i disse landene allerede har et svakere utgangspunkt. 16 millioner jenter vil aldri sette sin fot i et klasserom, og 2/3 av verdens voksne analfabeter er damer. Skole og utdanning gir verdifulle kunnskaper og ferdigheter, som skaper et varig grunnlag til å forbedre sin egen livssituasjon. Derfor er det et likestillingsproblem at jenter går glipp av skolegang. Når foreldrene har jobb, trenger ikke barna å jobbe. Unge jenter slipper å giftes bort i ung alder eller selges som slaver. Utdannede jenter vil bidra til lokalsamfunnet sitt og til landets BNP. De vil gifte seg senere, og få færre barn. De vil også oppleve økt verdighet. Det vil si døtrene til de jentene som utdannes i dag, kan leve et helt annet liv. Skal vi få til det må alle bidra, og CleanCup er min måte.

Mangel på gode løsninger for menstruasjonshåndtering påvirker ikke bare skolejentene. I Bangladesh er de fleste av fabrikkarbeidere kvinner, og 60 % av disse bruker filler fra fabrikkgulvet som bind. De er fulle av kjemikalier og ofte nylig farget, noe som fører til infeksjoner. 73 % av damene som er intervjuet, går glipp av seks dager jobb i måneden. Siden disse kvinnene får betalt per plagg, så fører disse seks sykedagene til en stor økonomisk ulempe for dem.
Se for deg livet ditt, i Norge i 2018, uten tilgang på produkter for menstruasjonshåndtering. Ingen bind. Ingen tamponger. Ingen menskopp. Hvordan hadde du gjennomført hverdagslige aktiviteter? Hadde du fått gjennomført de i det hele tatt? Dette er heldigvis noe vi slipper å tenke på her i Norge. Alle jenter og kvinner fortjener den tryggheten. Alle burde ha tilgang på produkter for menstruasjonshåndtering.
Som sagt er det mange utfordringer knyttet til mensen. Manglende hygieneprodukter og stigma er bare noen av dem. Jeg, grunnlegger av CleanCup, jobber hver dag for mer åpenhet rundt mensen. For å bidra til å sikre jenters tilgang til utdanning, doneres det en CleanCup til en jente som trenger det, for hver solgte. I dag, på verdens mensdag, doneres det to. Det betyr at hvis du bestiller en CleanCup i dag, får to jenter som trenger det får hver sin CleanCup. Sammen kan vi gjøre en forskjell.

Bestill CleanCup

Back to blog