For dyrt med sanitetsbind for kvinner i Zimbabwe

«Presidentvalget i Zimbabwe gir håp til skolejenter som ikke har råd til bind,» sier denne NRK-saken. Saken forteller om en situasjon som dessverre ikke er unik for kvinner i Zimbabwe. Nødvendige produkter for å ha en god menstruell helse, er utilgjengelig for mange på grunn av pris.

I Zimbabwe koster en pakke med bind rundt 5 dollar, omtrent 40 kroner.

– Sanitetsbind er en stor utfordring her fordi de fleste familiene lever på mindre enn én dollar om dagen, sier Catherine Mkwapati. Hun leder organisasjonen Youth Dialogue Action Network.

Det er helt nødvendig å finne måter å håndtere menstruasjonen sin. Når produkter som bind er utilgjengelig, blir nødløsningen å ty til alt fra avispapir, blader og gress til urene tekstiler. Enkelte unge jenter bytter sex med voksne menn, mot penger til bind.

Situasjonen er ikke bare sånn i Zimbabwe, men også i land som Sør-Sudan, Uganda og India. De improviserte bindene er langt fra trygge løsninger. Mange jenter går glipp av skole, i tillegg til at nødløsningene innebærer risiko for infeksjoner. Utdanning gir verdifulle kunnskaper og ferdigheter, som skaper et varig grunnlag til å forbedre sin egen livssituasjon. Det er et likestillingsproblem at jentene går glipp av skole, når de allerede stiller med et svakere utgangspunkt enn guttene.

Heldigvis ble nettopp dette en politisk sak i forkant av Zimbabwes presidentvalg i 2018. Opposisjonspartiet MDC (Movement for Democratic Change) uttaler at bind bør være gratis. Førstedamen, Auxillia Mnangagwa har delt ut bind som en del av valgkampen.

For hver solgte CleanCup, doneres det én til en jente som trenger det.

Back to blog