Slik ble norske CleanCup menskopp utviklet

Slik ble norske CleanCup menskopp utviklet

Tanken bak CleanCup har hele tiden vært å tilby en bedre menskopp til alle menstruerende. Menskoppen i medisinsk silikon ble patentert for første gang i 1937, og siden det har det blitt gjort minimale endringer på standardmenskoppen, selv om behovet for endring åpenbart har vært der. Det har CleanCup gjort noe med, ved å designe den nye CleanCup menskopp.

Hvor begynner man egentlig prosessen med å utvikle et produkt som man ser for seg som fremtidens menskopp? Jeg har aldri vært med på en sånn prosess før. Jeg har bare hatt et stort ønske om å kunne tilby alle kvinner en mer komfortabel menskopp enn de som allerede var tilgjengelig.

Hundrevis av kvinner var med i designprosessen

Da jeg begynte salget av den første CleanCupen, i september 2017, kom jeg i kontakt med veldig mange jenter og kvinner som var interesserte i menskopp. Gjennom kundeservice, på stands, på arrangementer og i samtale har jeg snakket med hundrevis av damer som enten hadde erfaring med menskopp selv, eller som var interessert i å prøve. Egentlig var det slik jeg mer og mer forsto behovet for en bedre menskopp.  Jeg begynte å notere meg hva som ofte gikk igjen:

  • Stilken måtte klippes av og kanten ble vond
  • Koppen var for stor eller for lang
  • Koppen eller stilken var ukomfortabel
  • Det var vanskelig å finne riktig fasthet

For å få en bedre oversikt over behovet, og sortere tilbakemeldingene bedre, gjennomførte jeg en spørreundersøkelse. Nesten 450 damer, med og uten erfaring med koppen, delte sine tanker rundt hvordan fremtidens menskopp skulle være. Resultatene i undersøkelsen, understreket det jeg antok - her var det rom for forbedringer!

42 %  hadde enten klippet av stilken på sin kopp, eller syntes at den så ubehagelig ut (de som ikke hadde prøvd).

Et overveldende flertall sa at de syntes at stilken burde vært kortere, mykere og mindre.

Samarbeid med erfarne designere

Én ting jeg visste fra starten, var at jeg ikke kunne designe produktet alene. Jeg var i møter med flere produktutviklere/industridesignere, før jeg valgte mine dyktige samarbeidspartnere, som det har vært ekstremt morsomt å ha med på laget. I det første møtet med dem, i desember 2017, presenterte jeg menskopp, CleanCup som selskap og hvilke tanker og ideer jeg allerede hadde rundt hva som burde forbedres. De var råkule og veldig entusiastiske over utfordringen.

Gjennom tiden som har gått frem til lanseringen av den nye CleanCupen i mai 2019, har vi hatt veldig mange møter. Vi har delt ideer, tanker og skisser. I mars 2018, presenterte produktutviklerne en rekke forslag for meg, og jeg falt for to av forslagene umiddelbart. Den ene var boblete i formen, den andre var asymmetrisk. «Kan vi kombinere dem?», spurte jeg. Og slik bestemte vi oss for modellen som skulle videreutvikles, og som senere ble til CleanCupen som nå er lansert.

nærbilde av CleanCup menskopp sin unike stilk

Før prototypen var helt klar, var det flere møter hvor vi diskuterte oss igjennom selv de minste detaljer. Spesielt stilken. Hvordan gjøre stilken mest mulig behagelig? Da utformingen med kulene kom på bordet, var det ikke særlig mer å lure på. Det måtte selvfølgelig undersøkes i brukertesten, men mitt umiddelbare inntrykk var at dette var en sabla god idé!

CleanCup-kunder tok del i brukertestingen

Da prototypen endelig var ferdigutviklet, var det tid for brukertesting. Jeg var skikkelig spent - hadde vi klart å designe en komfortabel kopp? Damer med og uten erfaring med CleanCup, eller andre menskoppmerker, ble invitert med i brukertesten. Testpersonene gjorde en utrolig bra jobb med tilbakemeldinger og konstruktiv kritikk. Det ble tydelig at noen få småting måtte justeres, trekkes fra og legges til, men jevnt over var tilbakemeldingen at dette var en utrolig komfortabel menskopp! En av tilbakemeldingene som gikk igjen, var at stilken var for tynn, og føltes utrygg å dra i, så det ble rettet etter brukertesten.

«Jeg tror det er den beste menskoppen jeg har prøvd.»
«Alt i alt må jeg bare si at jeg er mektig imponert over denne koppen.»

CleanCup er altså nøye og unikt utviklet. Vi har tatt oss god tid, hørt på tilbakemeldinger og gjort justeringer underveis. Hundrevis av kvinner har vært involvert i prosessen. CleanCup er ikke mitt produkt. Det er vårt.

Håper du blir like glad i den som jeg er!

Lene.

Bestill CleanCup!

Back to blog