Alt du trenger å vite om å bruke CleanCup menskopp

Alt du trenger å vite om å bruke CleanCup menskopp

Menskopp, mensenkopp, mensbeger; kjært barn har begynt å få mange navn etterhvert som at menskoppen har blitt mer populær her til lands. Selv om menskoppen er en gammel oppfinnelse, er det først nå de siste årene den er tilgjengelig på markedet for deg og meg. Du har kanskje spørsmål om denne lille saken, og da har du kommet til helt riktig sted!

Her finner du bl.a. informasjon om hva menskopp er, hvordan du bruker den, og hvilke fordeler koppen har sammenlignet med bind og tamponger.

 

Jeg har hørt mye om menskopp, hva er det egentlig?

En menskopp er en liten og myk kopp, ofte i silikon. Det er et mensprodukt, og er et alternativ til engangsprodukter som bind og tamponger. 

Det finnes både gjenbrukbare menskopper og menskopper ment for engangsbruk. Uansett hva du velger, settes koppen inn i skjeden og holdes på plass med et undertrykk og et lett vakuum og muskulaturen din. 

I stedet for å absorbere mensen din, som en tampong gjør, samles mensvæsken i menskoppen. Du kan bruke den i opptil 12 timer av gangen, og så må du tømme den. For å tømme koppen, klyper du den sammen for å bryte vakuumet, og så trekker du den ut. Blodet som har samlet seg i koppen, kan du helle ut i toalettet, før du skyller koppen i vann og setter den tilbake igjen. 

Det har ingenting å si hvor gammel du er; så lenge de menstruerer, kan kvinner og jenter i alle aldre bruke menskopp.

Trykk på knappen under for å komme videre til en illustrert guide om hvordan CleanCup menskopp brukes.

Slik bruker du CleanCup

 

 

 

Hva er fordelene med å bytte fra engangsprodukter?

Alle har sine helt egne grunner til å velge menskopp over de andre alternativene. Noen velger menskoppen fordi det er et gjenbrukbart produkt, andre fordi det er økonomisk, eller rett og slett fordi den både er praktisk og komfortabel. Her får du en oppsummering av de vanligste grunnene til å velge koppen.

Koppen er både komfortabel og praktisk

Et illustrert bilde av en menkopp

Frister det å kunne glemme helt at du har mensen i opptil 12 timer av gangen? Dette er virkeligheten for mange brukere av menskopp.

Når koppen din sitter riktig, kjenner du ikke at den er der i det hele tatt. Med en gjennomsnittlig blødning, trenger du kun å tømme den to ganger i døgnet, så de resterende timene har du full frihet fra å tenke på mensen. Du kan trene, sove, svømme og gjøre andre hverdagslige aktiviteter med koppen i. Kristine og Lukrecija godkjenner den også for klippestuping.

I tillegg - hva hvis jeg fortalte deg at du aldri igjen trenger å stå på et toalett som ikke er ditt eget, med sånn halvveis panikk fordi du trodde du hadde tamponger i veska? Eller at du slipper å snike med deg et blodig bind ut av leiligheten til typen (som selvfølgelig ikke har søppel på badet)? Eller at du slipper å styre med skifte av tamponger på skolen? Check, check, check!

Menskoppen sparer deg for penger

(som du kan bruke på noe mye morsommere enn mensen)

illustrasjon av en gul sparegris

Har du noen gang tenkt på hva mensen koster deg? Jeg kvier meg for å tenke på hvor mye penger jeg brukte på bind, tamponger og truseinnlegg hver eneste måned før jeg begynte å bruke kopp.

Sannsynligvis kan du spare mer enn kr. 10 000 på å bruke gjenbrukbar menskopp i stedet for bind og tamponger. Den nøyaktige summen avhenger selvfølgelig på hvor lenge og mye du blør, hvilke produkter du velger og hvor ofte du skifter dem.

Når en menskopp som CleanCup brukes og vedlikeholdes riktig, kan den vare i opptil 10 år. Da er det ikke mange koppene du trenger i løpet av livet.

Bytter du til kopp, sparer du miljøet for avfall

illustrasjon av en blå jordklode

Vi bruker i gjennomsnitt 11 000 engangsprodukter som bind og tamponger. Alle disse er individuelt innpakket i plast, i tillegg til at de kanskje kommer i en boks, som igjen er pakket inn i plast. Faktisk blir det omtrent 200 kg avfall per person.

Over en tiårsperiode vil en menskopp skape 0,4 prosent av plastavfallet sammenlignet med bind og 6 prosent sammenlignet med tamponger.

Her kan du lese mer om miljøpåvirkningen engangsprodukter har.

Menskoppen er trygg å bruke

illustrasjon av en grønn blomst

De fleste menskopper er laget av medisinsk silikon, og avgir ikke skadelige stoffer til kroppen din. Denne rapporten som ble publisert i The Lancet Public Health Journal slår fast at menskoppen er like trygg som produkter som bind og tamponger.

Fordi koppen samler mensblodet i stedet for å absorbere det, gir menskopp ofte lavere risiko for tørrhet, irritasjon og soppinfeksjoner.

Finnes det noen ulemper med menskopp?

Det er ikke til å stikke under stol at koppen ikke passer for alle, selv om de fleste som gir den noen forsøk, blir fornøyde brukere. Den eneste måten å finne ut om koppen er noe for deg, er å prøve det selv.

Det kan ta tid å lære seg å bruke koppen

Det er annerledes å bruke en menskopp enn det er å bruke produkter som bind og tamponger. De fleste av oss er opplært helt fra vi får mensen for første gang til å bruke engangsproduktene, så det kan føles uvant. Heldigvis går det seg til når du blir vant til den.

Det finnes mange forskjellige måter å brette koppen, og du kan prøve ut forskjellige stillinger når du setter den inn.

Kanskje du må prøve flere kopper før du finner din beste match

Alle kropper er forskjellige, og det stopper ikke ved skjeden. Etterhvert finnes det svær mange menskopper på markedet, så det skulle være mulig for deg å finne din perfekte match. CleanCup finnes i tre størrelser og to fastheter, sånn at du skal kunne finne en som passer bra for deg.

 

Fant du ikke svaret på det du lurte på? Les svaret på flere vanlige spørsmål om menskopp her  eller ta kontakt meg!

Back to blog

Image with text

Pair text with an image to focus on your chosen product, collection, or blog post. Add details on availability, style, or even provide a review.

Button label