Til enhver tid er det omtrent 300 millioner jenter og kvinner som menstruerer. Dette burde bety at mensen er aktuelt på dagsordenen til enhver tid, men dessverre er det ikke slik. Å ha tilgang til å håndtere menstruasjonen sin på en trygg og verdig måte, kan være avgjørende for jenters helse, tilgang på utdanning og for likestilling.
En halv milliard kvinner mangler tilgang på trygge menstruasjonsprodukter
Før pandemien var det allerede en halv milliard kvinner i verden som manglet tilgang på produkter de trenger for å håndtere menstruasjonen sin. En halv milliard mennesker. Det er flere enn befolkningen til USA og Russland sammenlagt. Hvis vi legger til folketallet til alle de nordiske landene også, så er vi nesten der. Omfanget er enormt, og koronaviruset gjør situasjonen verre.
De som mangler tilgang på produkter som bind, tamponger eller menskopp, begrenses fra å delta i hverdagsaktiviteter som skole og jobb. Enkelte er tvunget til å ty til improviserte alternativer som tørre bananblader, sokker, filler eller andre tekstiler eller andre løsninger som innebærer en infeksjonsrisiko.
[caption id="attachment_2927" align="alignleft" width="1920"]

Alt som allerede er vanskelig, blir verre under en humanitær krise
Akkurat nå mangler enda flere tilgang på grunnleggende sanitærprodukter, og koronaviruset har gjort situasjonen vanskeligere av flere grunner. Noen steder fordi butikkene er utsolgt, eller på grunn av urimelig høye priser. Mange steder er skoler stengt, og skolene er både mange jenters primære kilde til informasjon om menstruasjon og stedet de kan få gratis menstruasjonsprodukter. Portforbud kan også gjøre det vanskelig å få tak i produkter, og ingen fysiske krisepakker fra regjeringene (som jeg har hørt om) inneholder de nødvendige sanitærproduktene.
Øremerkede midler til menstruell helse må være en del av kriseresponsen
Alle jenter bør kunne ha mensen trygt og med verdighet. Det innebærer at alle jenter må ha tilgang på produkter for å håndtere sin menstruasjon, også under globale kriser.
Jeg har startet en innsamlingsaksjon for å hjelpe Redd Barna Uganda med midler til å gi tøybind til skolejenter, men det trengs større krefter på banen.

Sanitærprodukter burde være en selvfølgelig del av de fysiske krisepakkene som regjeringene i mange land deler ut, men dessverre er vi ikke kommet så langt.
Jenter er ekstra sårbare under humanitære kriser av mange grunner. La oss kjempe for at mensen ikke skal være én av dem.