7 konkrete tips: slik blir du venn med menskoppen!

7 konkrete tips: slik blir du venn med menskoppen!

Er det første gang du bruker menskopp? Det kan ta litt tid å venne seg til koppen, men når du først har blitt vant til den, vil du sannsynligvis aldri se deg tilbake til bind og tamponger. Faktisk sier tre av fire kvinner at de vil fortsette med koppen, når de blir vant til å bruke den.

Jeg håper og tror at disse sju tipsene fra erfarne menskoppbrukere kan være til nytte for deg i begynnelsen. Det er i alle fall råd jeg skulle ønske jeg fikk i min første tid med menskopp selv!

1. Vær tålmodig i begynnelsen; ikke gi opp menskoppen

For noen er det en lek å bytte fra engangsprodukter til menskopp, men sannheten er at det kan være litt styrete i starten. Plutselig skal du forholde deg til brettemåter, vasking av koppen, frykten for lekkasje og spørsmålet om hva du egentlig gjør hvis du må tømme koppen på et offentlig toalett.

Tro meg - det er mange trofaste brukere av menskopp som har vært akkurat der du er nå, og de oppfordrer deg til å være tålmodig og bruke de første syklusene til å bli kjent med koppen. Det er nemlig så innmari verdt det når du har vent deg til den.

2. Prøv (mange) forskjellige måter å brette koppen

«Men for f*, jeg har ikke tid til det her!». Det er en tanke, eller kanskje mest følelse, alle brukere av menskopp har hatt før vi knakk brettekoden.

For hvis du synes det er vanskelig å sette inn koppen, og opplever at den bare ikke vil åpne seg, kan bretteteknikken du bruker være problemet. Heldigvis kan bretteteknikken også være løsningen.

Det finnes mange måter å brette koppen, og det helt individuelt hvilken metode som fungerer best med kombinasjonen av din kropp og din kopp, så her er det bare å prøve seg frem!

3. Gjør det lettere å sette inn og tømme koppen

Legg til rette for å sette inn og ta ut menskoppen på avslappet og komfortabelt vis i starten. Det kan være greit å ha god tid (ref. punktet over), og noen brukere anbefaler å bruke vannbasert glidemiddel hvis du synes at det er vanskelig å sette inn koppen.

Det kan også være lurt å sette den inn og ta den ut i dusjen i begynnelsen, hvis du er redd for søl. Vannet kan også gjøre det lettere å sette den inn.

4. Du kan klippe (av) stilken hvis den er ubehagelig

Mange menskopper, også CleanCup menskopp, har en stilk som er der for at det skal være lettere å ta ut. Noen opplever at denne stilken er ubehagelig hvis den stikker for langt ned, spesielt kvinner med lav livmorhals. Derfor er stilken på CleanCup unikt designet for å være tynn og myk.

Hvis du synes at stilken på koppen din er ubehagelig, kan du klippe den kortere eller klippe den vekk helt. Da kan det bli litt vanskeligere å ta ut koppen, men det er fortsatt fullt mulig.

5. Det er viktig å sette inn koppen riktig

Illustrasjonen viser en menskopp som sitter feil, hvor livmorhalsen kommer ved siden av koppen og ikke over den. Det er også to illustrasjoner hvor menskoppen sitter riktig i skjeden, hvor den ene viser menskoppen lavere ned i skjeden, og den andre viser menskoppen høyere opp mot livmorhalsen.

Det er viktig at du setter inn menskoppen riktig, både for å hindre ubehag og lekkasje.

  • Sjekk at livmorhalsen/cervix faktisk er over koppen, ikke ved siden av
  • Dytt koppen litt bakover, ikke bare oppover

Det er  viktig at du tenker på at du skal vinkle koppen litt bakover mot ryggraden når du skal sette den inn.

6. Finn riktig stilling når du skal sette inn koppen

Sitte på toalettet? Stå? Én fot opp? Sitte på huk?

7. Vanskelig å få koppen ut? Tenk at du skal føde den.

Du frykter kanskje at du skal oppleve at du ikke får ut menskoppen. Har du høy livmorhals, eller en kort kopp, kan det skje at du ikke rekker koppen, eller stilken, med en gang.

Trekk pusten dypt, og slapp av så godt du kan. Heldigvis kan ikke menskoppen bli borte inni deg, og den kommer ut igjen. Det er viktig at du ikke spenner deg.

Tipsene som kan være nyttige hvis koppen er litt vrang, er:

  • Ta tyngdekraften til hjelp og sett deg på huk
  • Tenk at du skal «føde» koppen, altså at du skal bruke musklene i skjeden til å presse koppen ned
  • Når den har kommet langt nok ned til at du får tak i den, kan du presse ut vakuumet med fingrene dine, og ta den helt ut

Jeg håper at disse tipsene vil være til hjelp for at du skal bli kjempefornøyd med din menskopp! Her finner du svar på vanlige spørsmål om CleanCup.

Back to blog