Reiseoppdatering fra Kampala

Reiseoppdatering fra Kampala

Som mange kanskje har fått med seg, så er jeg i Kampala (Uganda) i forbindelse med donasjonsprosjektet til CleanCup .
Jeg så for meg at vi skulle være 5-6 stykker rundt et bord. Jeg ble mildt sagt overrasket (og glad!), da jeg fant ut at inkludert de dyktige kvinnene i Womena, er vi over 20 stykker som er opptatt av, og jobber med, menstruell helse som er samlet. Womena er en organisasjon vi fant frem til, som har mye erfaring med opplæring av menskopp i Uganda. De har gjort forskning, spørreundersøkelser og oppfølging, og skal lære oss hvordan vi kan implementere koppene på en god måte. De fleste deltakerne kommer fra Redd Barna (Norge og Uganda), og noen kommer fra samarbeidsorganisasjoner av Redd Barna . Det er et bredt spekter av kompetanse og erfaring, blant annet flere jordmødre og sykepleiere.
Jeg er både stolt og glad for å ha Redd Barna som samarbeidspartner. Å få med noen som er vant til å jobbe med store prosjekter, og langsiktige endringer, er en trygghet for alle parter. Sammen sørger CleanCup, Womena og Redd Barna for å finne ut hva slags informasjon som må gis til både de som skal implementere koppene, men også brukerne. Det er stort fokus på hygiene, noe som jeg vet at mange av dere har spørsmål om.
Allerede etter dag to av fem med trening, sitter jeg igjen med mange inntrykk. Jeg skal formulere dem bedre når jeg kommer hjem til Norge og får bearbeidet inntrykkene litt, men jeg vil selvfølgelig dele litt allerede!
Jeg har snakket litt om period privilege før, men det kan liksom ikke nevnes nok hvor heldige vi er, de av oss som kan skaffe oss produktene vi trenger, ta en dusj når vi trenger og ellers håndtere blødningene våre på en god måte. Det er en selvfølge for mange, men ikke her. Et gjennomgående tema på opplæringen er rimelig . Alt fra bananblader til madrass- og putefyll og stoffstykker med høy infeksjonsfare brukes som improviserte bind. Hva ellers skal man gjøre, uten tilgang på produkter som bind eller menskopp?
Mange myter står uprøvd, én av dem er at menstruerende kvinner ikke må gå i åkeren, for det kan ødelegge avlingen. Enkelte steder får ikke kvinnen være sammen med familien under menstruasjonen. Heldigvis så fokuserer det på å snu dette, og alle som er med på denne treningen, brenner for endring. For min del skal jeg dele så mye informasjon jeg kan og bidra til å starte praten.
Bestill CleanCup!
Tilbake til bloggen