Kjøper du, bidrar du!

Til enhver tid er det omtrent 300 millioner personer som menstruerer. Mensen holder jenter over hele verden tilbake fra å drive med hverdagslige aktiviteter som å gå på jobb eller skolen, fordi mange mangler det de trenger for å håndtere menstruasjonen trygt og med verdighet. På denne siden kan du lese mer om utfordringene knyttet til mensen, og om hvordan du kan bidra til endring. 

Mensenfattigdom er en global likestillingsutfordring

Foto: Sofi Lundin

Du vet når krampene nederst i magen sniker seg på, og mensen ikke er mange dagene unna? Du kanskje frem CleanCupen fra skuffen, eller kjøper inn noen ekstra tamponger å ha i veska. Noen av oss sørger for å ha smertestillende i umiddelbar nærhet. Blant de menstruerende i verden, er vi et privilegert mindretall som har tilgang på menstruasjonshåndtering på dette nivået. 

Svært mange mangler tilgang på kunnskapen og de fysiske produktene de trenger for å håndtere menstruasjonen trygt og med verdighet. Faktisk mangler minst 500 millioner kvinner og jenter globalt tilstrekkelige fasiliteter for å opprettholde god menstruell helse. Dette kan ha påvirkning på både fysisk og psykisk helse, og hindre kvinner og jenter fra å ta del i hverdagslige aktiviteter som jobb og skole når de har mensen.  Noen bruker improviserte alternativer som tørre bananblader, sokker, filler eller andre tekstiler eller andre løsninger som innebærer en infeksjonsrisiko. 

Mensen rammer hardest i landene hvor produkter som bind og tamponger er mest utilgjengelige. Ofte er disse produktene utilgjengelige på grunn av pris, men det kan også skyldes andre forhold, som geografisk avstand fra butikker. I Zimbabwe koster en pakke med bind omtrent $5, eller 40 kroner. En kaffe på farta for deg, men for familier som lever på mindre enn én dollar om dagen, er det en stor utfordring.

Skal man bruke familiens begrensede økonomiske ressurser på bind? 

Millioner av jenter i verden går glipp av skolegang fordi de har fått mensen. Enten slutter de helt når de kommer i puberteten, eller så holder de seg hjemme fra skolen når de menstruerer. 

Skole og utdanning gir verdifulle kunnskaper og ferdigheter som skaper et varig grunnlag til å forbedre sin egen livssituasjon.

Derfor er det et likestillingsproblem at jenter går glipp av skolegang. Når foreldrene har jobb, trenger ikke barna å jobbe. Unge jenter slipper å giftes bort i ung alder eller selges som slaver. Utdannede jenter vil bidra til lokalsamfunnet sitt og til landets BNP. De vil gifte seg senere, og få færre barn. De vil også oppleve økt verdighet. Det vil si døtrene til de jentene som utdannes i dag, kan leve et helt annet liv i morgen.

[product_page id="3169"]

Dette gjør vi i Uganda

Det var viktig å finne en samarbeidspartner for prosjektet som jeg hadde høy tillit til fra før, og som allerede gjorde viktig arbeid for jenter og kvinner. Jeg ønsket å sikre best mulig informasjon om CleanCup til mottakerne, så jeg kontaktet Redd Barna, hvor seniorrådgiver Ketil Vaas så potensialet i et samarbeid med CleanCup.

Siden våren 2017 har vi jobbet med dette prosjektet sammen. I 2018 planla vi rammene for prosjektet, fant samarbeidspartneren Womena, og gjorde alt klart for pilotprosjektet. I 2019 reiste jeg til Uganda med et lass CleanCups i kofferten, og det markerte starten på prosjektet. Gjennom det følgende året, ble alt som ble gjort grundig fulgt opp og dokumentert. På to skoler fikk elevene opplæring i menstruell helse, og jentene fikk CleanCup.

Så langt har jenter fra to distrikter i Nord-Uganda fått prøve CleanCup, og responsen har vært positiv. Det femårige Norad-støttede utdanningsprogrammet utvides nå til åtte nye skoler, og i løpet av de kommende årene vil jenter fra distrikter over hele Nord-Uganda ha de rosa koppene hjemme. 

NB - På grunn av koronaviruset, er samarbeidet med Redd Barna nå avsluttet. Vi baserte oss på å reise ned med CleanCupene i koffertene, og nå er all reising satt på vent. Redd Barna vil fortsatt dele ut resten av CleanCupene som allerede er donert, men alle donasjoner som kommer inn videre, går til et nytt prosjekt. Jeg er i gang med å planlegge noe bra, og alle donasjoner vil gå til noen som trenger det. Neste prosjekt blir sannsynligvis i Malawi.

Donasjonsprosjektet - visjonen har hele tiden vært å bidra

CleanCup skal forbedre jenters liv. Ikke bare i Norge, men også i andre deler av verden. Det har vært målet mitt helt siden jeg fikk idéen om CleanCup i 2016. Dette prosjektet virket som et fornuftig sted å begynne på en svimlende stor oppgave. For å holde målet i sikte, skriblet jeg ned dette da CleanCup fortsatt var en tanke:

Visjonen med CleanCup er å kunne bidra til å gi jenter friheten og muligheten til å leve uforstyrret under mensen.
Gjennom å donere bort en CleanCup menskopp per solgte, er målet å:

  • Gi jenter over hele verden best mulig grunnlag for livet videre, blant annet ved å bidra til at de kan fullføre skolegangen, selv etter at de når puberteten
  • Styrke samfunn ved å styrke jenter
  • Hjelpe jenter og kvinner å forstå sin egen kropp bedre, blant annet ved å prate om mens, reproduktiv helse og reproduktive rettigheter

Dette involverer å aktivt bidra med donasjoner til jenter i andre deler av verden, slik at de kan fullføre skolegangen selv etter at de når puberteten.

Du kan lese mer om prosjektet i denne saken hos Bistandsaktuelt.

Need to get in touch with us?

We're here to help you out. Use our form or shoot us an email (post@cleancup.no) and we'll get back to you as soon as we can.

We're happy to help!