Slik velger du størrelse og fasthet

For at du skal få en best mulig opplevelse med menskoppen, bør du bruke litt tid på å velge riktig form, fasthet og størrelse. Det kan høres ut som mye å forholde seg til, men når du finner den riktige menskopp-matchen, er det så verdt det!

CleanCup finnes i hele seks varianter for du skal kunne velge en kopp som passer nettopp for deg! Kroppen din er unik, derfor finnes det ikke en «one size fits all» med CleanCup - og derfor nytter det ikke å høre hvilken størrelse venninnen din bruker.

Guiden er kun veiledende. Kanskje må du prøve frem for å finne den perfekte matchen, og det vet jeg.

Derfor tilbyr CleanCup deg en 100 dagers fornøydgaranti!

Hvis du er en «learning by doing»-person som bare vil komme i gang med å teste selv, anbefaler jeg deg å begynne med CleanCup Medium Fast.

De to tingene du må vite for å velge størrelse

Vanligvis anbefaler jeg at du velger kopp utifra to ting:

 • Hvor stor blødning du har
 • Hvor høyt i skjeden livmortappen din er

Men Lene - hva er livmortappen, og hvordan vet jeg hvor den er?

illustrasjon av det kvinnelige reproduktive systemet, med piler og navn på livmorveggen, eggstokk, eggledere, livmor, egg, cervix og skjeden

Livmortappen, eller cervix, er den nederste delen av livmor, og er forbindelsen mellom skjeden og livmor. Grunnen til at du må vite hvor denne er, er at den stopper koppen fra å komme lengre inn. Så hvis du har en livmortapp som sitter lavt i skjeden din gjennom mensen, trenger du kanskje en menskopp som er kortere.

Sånn sjekker du høyden på livmortappen

Du kan sjekke høyden på livmortappen med en ren finger.

Livmortappen flytter på seg gjennom syklusen din, så husk å sjekke dette når du faktisk har mensen. 

Vevet her er litt stivere enn i resten av skjeden, og den kjennes som en nesetipp.

Når du finner livmortappen kan du ta tommelfingerneglen din inntil pekefingeren, for å markere hvor langt inn den satt. Mål gjerne med linjal i millimeter hvor langt det var, siden alle har forskjellig lengde på fingrene. 

Kjenner/rekker du den ikke i det hele tatt? Da kan du velge koppstørrelse ganske fritt, utifra hvor mye du blør.

Kort Medium Stor
62,4 mm
(stilken utgjør 1,9mm og kan klippes)
69,5mm
(stilken utgjør 1,9mm og kan klippes)
76,5 mm
(stilken utgjør 1,9mm og kan klippes)

Hvor kraftig blødning har du?

Visste du at det regnes som gjennomsnitlig å blø 30-40 ml under mensen? Det tilsvarer bare noen få spiseskjeer i løpet av hele mensen. Det er knapt nok til å fylle CleanCup Menskopp to ganger - uansett størrelse.

Siden du bør tømme koppen hver 12. time, trenger du sannsynligvis ikke å være redd for at den skal bli full og lekke.

Dersom du vet at du har en kraftig blødning, burde du velge den største størrelsen du kan velge med utgangspunkt i høyden på livmortappen.

Har du lav livmortapp, trenger du en kopp som er kortere

Hvis du finner ut at du har lav livmortapp, så trenger du en kopp som er kortere.

Har hatt utfordringer tidligere med at koppen «glir ned» og irriterer skjedeåpningen med andre menskopper? Det kan være et tegn på at du har lav livmortapp.

Jeg har designet en kortere menskopp spesielt for deg med lav livmortapp. Denne bør du velge uansett mengde blødning - selv om du kanskje må tømme den oftere. Dette finner du ut når du blir kjent med hvor mye du blør!

Et bilde av tre rosa CleanCup menskopper i tre forskjellige størrelser
Slik ser de tre størrelsene av CleanCup menskopp ut, stor, medium og kort.

CleanCup menskopp finnes som både myk og fast - sånn velger du

Alle menskopper er relativt myke. De er jo designet til å være komfortable inni deg i opptil 12 timer av gangen, gjennom hele mensen din.

Akkurat hvilken fasthet man liker, helt individuelt. Derfor kommer CleanCup menskopp i to fastheter, sånn at du kan velge den du er mest komfortabel med. Her kommer det en liten forklaring på de to fasthetene på CleanCup!

Fast er for deg som:

 • Prøver menskopp for første gang
 • Er veldig aktiv
 • Har hatt utfordringer tidligere med at koppen «glir ned» og irriterer skjedeåpningen
 • Den kan også være bedre for deg som har født

Det kan være lettere for deg som er ny bruker av menskopp å begynne med den faste CleanCupen. Fordelen med en fastere kopp er at den åpner seg lettere når du setter den inn, og by på litt færre: «Jeg har ikke tiiid til det her»-øyeblikk (vi har alle vært der). Den kan være litt vanskeligere å brette hvis man foretrekker en komplisert brettemåte, men det betyr også at den vil «poppe» åpen lettere når du setter den inn!

Noen opplever også at den fastere versjonen sitter bedre i skjeden, og at den ikke kjennes som at den siger ned mot skjedeåpningen. Dermed kan den være et bedre alternativ for de som er veldig aktive. Noen velger å ha flere menskopper med forskjellige fastheter, slik at de kan bruke den fastere når de f.eks. skal drive med styrketrening, og en mykere kopp ved andre aktiviteter.

Kort oppsummert:

 • For deg som er nybegynner
 • For deg som er veldig aktiv
 • For deg som har født eller har svak bekkenbunnsmuskulatur
 • For deg som har opplevd at mykere kopper siger ned når du har den i (husk at dette også kan skyldes lav cervix og fikses med kortere kopp!

Myk er for deg som:

 • Er tålmodig nok til å fikle litt med koppen for å få den på plass
 • Har opplevd utfordringer med fastere kopper tidligere

Er du sensitiv/øm i området rundt skjedeåpningen, så kan det være lurt å gå for den myke CleanCup. Hvis du har brukt menskopp før, og har kjent at du har blitt øm av å sette inn eller ta ut koppen din, så kan det være lurt å prøve seg på den myke nå. Når du setter inn den mykere CleanCupen, så kan det hende du må bruke henda til å hjelpe den med å åpne seg helt. Det er viktig at koppen åpner seg helt, slik at du ikke får lekkasjer.

Oppsummert:

 • For deg med litt tålmodighet
 • For deg som synes fast blir for fast, slik at du får vondt, ubehag eller opplever at den klemmer på urinrøret

Skumleste du ned hit? Her er en enklere oversikt!

https://youtu.be/VoJG8FpEFgM
[product_page id="1560"]

Need to get in touch with us?

We're here to help you out. Use our form or shoot us an email (post@cleancup.no) and we'll get back to you as soon as we can.

We're happy to help!